Retrospektiva Nišvila 2018

Od 3. do 12. avgusta Niš je i ove godine bio prestonica džeza. Nišville 2018 oborio je sve dosadašnje rekorde, a prema procenama organizatora za 10 dana festivala kroz Tvrđavu je prošlo više od 200 hiljada posetilaca. Nastupilo je 1000 izvođača,  prikazano 100 filmova, odigrano 20 predstava i održano 20 radionica.

Izvođači su pohvalili ovogodišnju organizaciju Nišvila i poručili da će se rado vraćati u naš grad.

„Prvi put sam ovde i sjajno je. Ljudi su divni i svakako bih se vratio ovde. Nismo imali mnogo vremena da obiđemo grad, ali ono što mogu da kažem je da je hrana odlična. Radujem se ponovnom dolasku u Niš“, rekao je gitarista kvinteta Li Xiaochuan Zhang Xiongguan.

U glavnom muzičkom programu nastupili su između ostalih Kenny Garrett, rege sastav Inner circle, vokalna grupa Manhattan Transfer, Lisa Simon i Black Art Jazz Collective. Poslednje večeri Nišvila Tvrđavu je posetilo oko deset hiljada ljudi. Posetioci su bili oduševljeni kako glavnim programom tako i propratnim programom ovogodišnjeg festivala.

“Ovo je prvi put da sam na Nišvilu i sviđa mi se organizacija. Nisam znao da je ovo ovoliko veliki događaj i da ima ovoliko poznatih autora. Jako mi se svidelo puštanje starih filmova gdesvira klavir pored i to je bilo jako autentično ”, kaže posetilac Nišvila.

Najveću pažnju publike poslednje večeri Nišvila privukao je nastup benda Gipsy kings. Pred kraj nastupa pridružio im se i Orkestar Feata i Nebojše Sejdića. Zajedno su odsvirali Šabanovu numeru u čast 10-godišnjice od smrti kralja romske muzike. Festival je i zvanično zatvoren nastupom niških muzičara, te je  poslednji nastupio “Najda South Side Orchestra”.

 

Kamera i montaža: Marija Đorđević i Marta Savić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five − 2 =